mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Klopsy z indyka i cukinii

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5757
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_klopsyzindykaicukinii.png

Klopsy z indyka i cukinii, bezgutenowe, z sosem z kwaśnej śmietany i sumaku są przepyszne. Jeden klops o wadze ok. 31g ma 0,5 WBT. Przepis za JEROZOLIMA Ottolenghi Yotami, Tamimi Sami. 100g ma 158 kcal.

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie filet)

200 g cukinii (startej na grubej tarce)

1 jajko

• 2 łyżki posiekanej mięty (2,5 g)

2 łyżki posiekanej kolendry (2,5 g)

• 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

80 g oleju słonecznikowego do obsmażenia (ok. 50 g zostanie na patelni)

 

Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na klopsy oprócz oleju słonecznikowego. Uformuj z masy burgery o wadze mniej więcej 45g. Wlej na patelnię olej słonecznikowy tak, żeby pokrył dno cienką dwumilimetrową warstwą. Rozgrzej dobrze i obsmaż klopsy partiami z obu stron na średnim ogniu. Smaż każdą partię około 4 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy. Ostrożnie przełóż burgery na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5-7 minut, aż będą upieczone w środku. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej, polane sosem z kwaśnej śmietany i sumaku lub z sosem serwowanym obok.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_klopsyzindykaicukinii_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_klopsyzindykaicukinii_tab.png

 

Kaloryczność w 100g potrawy

b2ap3_thumbnail_klopsyzindykaicukinii_cal.png

 

Składniki na sos z kwaśnej śmietany i sumaku

100 g kwaśnej śmietany

150 g greckiego jogurtu

1 łyżeczka (2,5 g) startej skórki cytryny

1 mały ząbek czosnku (5 g), przeciśnięty przez praskę

15 g oliwy

1 łyżka (5 g) sumaku

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Wszystkie składniki wymieszaj w małej misce i wstaw do lodówki.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_soszkwasnejsmietanyisumaku_ww.png

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_soszkwasnejsmietanyisumaku_tab.png

Kaloryczność w 100g potrawy

b2ap3_thumbnail_soszkwasnejsmietanyisumaku_cal.png

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe cukinia

Komentarze

  • JOANNA poniedziałek, 16 marzec 2015

    Fantastyczne w smaku.cudowne urozmaicenie naszej ubogiej diety. W związku z tym, że na razie nie nauczono nas bolusa złożonego córka zjadła malutką porcję bez dodatku sosu, a bardzo jej smakowało a cukry były idealne.:)

Zostaw komentarz

Gość środa, 21 luty 2018

Instagram

Kategorie

nauka (104)
u nas (71)
podróże (37)
kuchnia (288)
desery (103)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się