mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Krem czekoladowy

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6411
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_kremczekoladowy_n.png

Porcja kremu czekoladowego na bazie fasoli adzuki o wadze 15g ma 0,8 wymiennika. Krem jest bezglutenowy. Jak skończyła się pierwsza porcja, Zuzia zażyczyła sobie drugiej :-)

Składniki:
• 50g fasoli adzuki (suchy produkt),

• 30g cukru,

• 10g kakao,

• 25g orzechów laskowych (waga bez łupinek),

• 30g oleju kokosowego.

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia wrzucić do garnka i zalać wodą koło 3cm powyżej powierzchni fasoli. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Przy pomocy łyżki zebrać unoszący się na powierzchni wody osad. (żeby uniknąć gorzkiego smaku). Po ugotowaniu odcedzić, opłukać i ponownie wrzucić do garnka i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości, ok. 2 godzin. Po ugotowaniu przecedzić fasolę (nie odlewać wody z fasoli), a następnie przecierać przez sito tak, żeby pasta wpadała do naczynia, w którym się znajduje wcześniej odlana woda. Skórki zostają na sitku. Pastę przelać przez gęstą gazę , następnie mocno wycisnąć. Wrzucić pastę na patelnię, dodać cukier i smażyć przez kilku minut, dodając szczyptę soli przed zdjęciem patelni. Orzechy laskowe miksujemy. Po ostudzeniu fasoli dodajemy do niej zmiksowane orzechy, kakao i olej kokosowy. Miksujemy na gładką masę.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_kremczekoladowy_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_kremczekoladowy_tab.png

 

Kaloryczność w 100g potrawy

b2ap3_thumbnail_kremczekoladowy_cal_20140310-225216_1.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 18 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się