Szarlotka tradycyjna – porcja szarlotki o wadze 120 g ma 5 wymienników, w tym 3,4 WW i 1,6 WBT.
Szarlotka
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- esencja waniliowa
- 250 g zimnego masła
- 4 jajka
Jabłka
- 1 kg jabłek (po obraniu i usunięciu szypułek, ok. 1,5kg całych; ja użyłam szarej renety)
- 40 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Jabłka obrać, usunąć szypułki, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz esencją waniliową lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon.
- Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 100g cukru, esencję waniliową oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części (ja podzieliłam ⅔ i ⅓). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (2/3) i przełożyć do formy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (40g) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 °C. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 245 kcal Białka: 3.6 g Tłuszcze: 13.0 g Cukry: 28.3 g Wymienniki: 4.1 WW: 2.8 WBT: 1.3
Przepis na szarlotkę zaczerpnęłam z przepastnych zasobów Kwestii Smaku
Smacznego 🙂
Agnieszka
wygląda bosko:D do porannej kawki idealna, zapisuję „do zrobienia”