mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Malinowa chmurka

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2897
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_malinowachmurka_20170909-152943_1.pngKto nie zna Malinowej chmurki ręka w górę! Nie widzę. Nie wymaga komentarza. Porcja o wadze 80 g ma 2,9 wymiennika, w tym 1,7 WW i 1,2 WBT. 100g ma 234 kcal.

 

Składniki na ciasto kruche:

• 3 żółtka

• 25 g cukru drobnego do wypieków lub pudru

• pół łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

• 155 g mąki orkiszowej

• 100 g masła

 

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieć ręcznie lub zmiksuj w malakserze. Uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 60 minut. Przygotuj prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno formy: możesz wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównaj, ponownie schłódź w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwaj widelcem.

Piecz w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjmij, wystudzi.

 

Galaretka z malinami:

• 600 g malin (świeżych lub mrożonych)

• 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)

• 3,5 szklanki wrzącej wody

Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 3 malinowe galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudź, wymieszać z malinami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj, schłódź w lodówce.

 

Krem śmietankowy z wanilią:

• 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

• 250 g serka mascarpone, schłodzonego

• 15 g cukru pudru

• 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubij (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. 

Uwaga: jeżeli nie schłodzisz składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub będziesz zbyt długie ubijać krem - może się zwarzyć. Krem przygotuj bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

 

Beza z migdałami:

• 3 białka, w temperaturze pokojowej

• 150 g drobnego cukru do wypieków

• 10 g mąki (skrobi) ziemniaczanej

• 30 g płatków migdałów

Białka umieść w misie miksera. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy. Oprósz płatkami migdałów. Piecz w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłóż (lub skróć) czas pieczenia. Wystudź.

Ciasto wyjmij z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę. Schłódź przez 2 godziny w lodówce. Można jeeeeeść!

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Możesz przechowywać ją do 3 dni, w lodówce, jak dotrwa :-(

 

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_malinowachmurka_cal.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_malinowachmurka_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_malinowachmurka_cal_20160914-213557_1.png

 

Przepis: za www.mojewypieki.com

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 21 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się