mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Pęczotto z cukinią

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4232
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_peczottozcukinia.png

Rissotto z kaszy pęczak, czyli pęczotto z cukinii i boczku z dzika - porcja o wadze 190g ma 6 wymienników, w tym 3,1 WW i 2,9 WBT. Baaaardzo dobre.


Składniki:

• 100g kaszy pęczak

• 50 g boczku pokrojonego w kostkę (ja wzięłam boczek z dzika)

• 30g masła

• 200g cukinii (waga po obraniu)

• suszone oregano

• 1 łyżka octu balsamicznego

• 1 łyżka listków świeżego tymianku

• 80g cebuli

• 45 ml białego wytrawnego wina

• 300 ml bulionu

• 15g tartego parmezanu

 

Na patelnię włożyć boczek i smażyć mieszając przez kilka minut aż stanie się chrupiący. Zdjąć z patelni i odstawić na bok, na patelnię dodać 10g masła i pokrojoną w kosteczkę cukinię. Doprawić ją solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 12-14 minut aż cukinia będzie miękka, ale ciągle nie będzie się rozpadać. W połowie dodać oregano. Na koniec odstawić z ognia, wymieszać z boczkiem, octem balsamicznym i tymiankiem.

W międzyczasie roztopić 20g masła w wysokim garnku, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją, mieszają od czasu do czasu przez około 8 minut. Dodać pęczak i podsmażyć go przez minutę, wlać wino i smażyć przez około 1-2 minuty aż cały płyn wyparuje. Wlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pęczotto na średnim ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodać kolejną porcję bulionu oraz 1/3 usmażonej cukinii, doprawić solą. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, dodać ostatnią porcję bulionu i gotować pęczotto do czasu aż kasza będzie miękka a ziarenka sprężyste. Dodać tarty parmezan, odstawić z ognia, wymieszać, przykryć i zostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. Podawać z pozostałą cukinią i boczkiem z patelni.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_peczottozcukinia_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_peczottozcukinia_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_peczottozcukinia_cal.png

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się