mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ravioli z indykiem i grzybami

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2546
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_raviolizindykiem.pngPorcja 8 sztuk ravioli z indykiem i grzybami o wadze ok. 140 g ma 4,4 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,7 WBT. Z sosem ze śmietanki i zmielonych borowików są PRZE PY SZNE. 100 g ma 198 kcal.

Składniki na nadzienie (47 ravioli):

• 300 g fileta z indyka zmielonego

100 g pieczarek, najlepiej brązowych

• 70 g śmietanki kremówki

• 4 łyżki oliwy z oliwek

garść natki pietruszki

• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Składniki na ciasto:

230 g mąki typu 00

40 g wody

80 g jajek

szczypta soli

 

Do podania:

śmietanka kremówka

suszone borowiki, zmielone

 

Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.

Pieczarki pokrój i podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Odstaw. Indyka obsmaż na pozostałych dwóch łyżkach rozdrabniając go w czasie smażenie widelcem, żeby nie pozbijał się w grudki. Natkę pietruszki posiekaj.

Do miksera włóż najpierw pieczarki, rozdrobnij je trochę, następnie dodaj indyka, rozdrabniaj dalej do pożądanej konsystencji. W międzyczasie dodaj śmietanę, a pod koniec natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".

Rozwałkowane ciasto przytnij do długości ravioleri (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykrywasz nadzienie drugim płatem ciasta, dociskasz wałeczkiem, zdejmujesz ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągasz je z ravioleri. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.

Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię ze śmietanką doprawioną zmielonymi prawdziwkami. Podgrzej, wyłóż na talerz.

Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i takie zamrozić. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze :-)

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_raviolizindykiem_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_raviolizindykiem_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_raviolizindykiem_cal.png

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się