mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Sernik z sosem truskawkowym

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4860
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_sernikzsosemtruskawkowym.png

Porcja sernika o wadze 75g ma 3 wymienniki, w tym 1,3 WW i 1,7 WBT. Porcja sosu o wadze 17g ma 0,5 WW. Zuzi baaaardzo smakuje. Jak jest, to je go codziennie.

Składniki:

• 4 jajka

2 żółtka

 600g sera twarogowego (sernikowego)

  150g mascarpone

  140g cukru

  40g masła

esencja waniliowa

skórka starta z 1 cytryny

 

Piekarnik nagrzewamy do 125°C. Cytrynę parzymy i ścieramy z niej skórkę. Masło roztapiamy, nie zagotowując. Żółtka oddzielamy od białek i z pozostałymi żółtkami ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy do serów. Mieszamy, a następnie dodajemy roztopione masło. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do sera. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną pergaminem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny. Na 2 minuty  przed końcem zwiększamy temperaturę do 150°C.   

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_sernik_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_sernik_tab_20140205-213234_1.png

 

Kaloryczność produktu w 100g

b2ap3_thumbnail_sernik_cal.png

 

 SOS TRUSKAWKOWY

Składniki:

  • 500g mrożonych truskawek,
  • 40g cukru trzcinowego nierafinowanego

Truskawki wrzucamy do garnka (mogą być jeszcze zmrożone) i na małych ogniu gotujemy z niewielką ilością wody. Kiedy się rozgotują dodajemy cukier i dalej gotujemy na małym ogniu, aż zredukuje się nadmiar wody (o ok. połowę). Miksujemy.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_sostruskawkowy_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_sostruskawkowy_tab_20140205-212545_1.png

 

Kaloryczność produktu w 100g

b2ap3_thumbnail_sostruskawkowy_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • JOANNA środa, 08 kwiecień 2015

    Właśnie się piecze u nas w domu:) Ciasto w smaku jest absolutnie rewelacyjne!!! Delikatne ! To już druga próba według tego samego przepisu tym razem z mniejszą ilością cukru.

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 21 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (275)
desery (91)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się