Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą wszystkim posmakowało. Zuzi również. Porcja o wadze 50g ma 2,4 wymiennika, w tym 1,7 WW i 0,7 WBT. 100g ma 270 kcal.
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
Składniki
Kruchy spód
- 100 g mąki orkiszowej
- 100g mąki owsianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła, zimnego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki (45 g) mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 80g dżemu malinowego (ja użyłam St. Dalfour)
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Mąki przesiej do miski, dodaj drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksuj mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcieraj palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto. Rozwałkuj lub wylep nim formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 °C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
- Rabarbar opłucz, osusz i pokrój na 1 cm kawałki. Nie obieraj ze skórki. Włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj. Następnie zgrubnie wymieszaj z dżemem.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijaj na wysokich obrotach miksera. Ubijaj jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj przez pół minuty.
- Na podpieczony spód wyłóż rabarbar, na wierzch połóż bezę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 170 °C, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i włącz nawiew (termoobieg), w ten sposób susz bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjmij z piekarnika.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 270 kcal Białka: 3.4 g Tłuszcze: 13.2 g Cukry: 34.5 g Wymienniki: 4.8 WW: 3.5 WBT: 1.3
Smacznego 🙂
Witam,
kiedy wykorzystuje się czyjś autorski przepis, wypadałoby podać jego źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/ciasto_kruche_z_rabarbarem_beza/przepis.html
Pozdrawiam.
Witam,
Raczej trudno mi zarzucić, że tego nie robię. Natomiast w tym przypadku zrobiłam to z rozmysłem. Po zmianach jakie zrobiłam (cukier, migdały), faktu, że przepisów na kruche z rabarbarem i bezą jest w sieci mnóstwo (ale zgoda, że często zagląda się na Kwestię Smaku z uwagi na popularność) uznałam, że nie mogę już napisać, że jest to przepis z Kwestii Smaku. Dlaczego? Osoba chorująca na cukrzycę nie mogłaby upiec tego ciasta z Kwestii Smaku i podać sobie insulinę według wymienników wyliczonych przeze mnie. Mogłaby sobie zaszkodzić. Więc uznałam, że bezpieczniej jest nie pisać nic, niż napisać, że tak, ale … No ale faktycznie inspiracją była Kwestia Smaku.
Zamieniła ś mąkę, a dlaczego zostawiłaś takie ilości cukru.? Przecież to trucizna dla diabetyka!
Cukru w bezie nie zmniejszałam, żeby wyszła ale za to zmniejszyłam dżem i użyłam takiego, który nie zawiera cukru. Co do cukru dla diabetyka – powiedziałabym, że czasami ratuje życie, wszystko jest względne.
Mamy już Eco rabarbar z górskich grzadek naszej cioci:) więc w wolnym czasie zabieram się za popełnienie tego smakowicie wyglądającego ciasta. O wrażeniach po skonsumowaniu zdam raport.:D