Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Kruchy spód, kwaskowaty rabarbar, beza miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Rabarbar niepozbawiony skórki daje przepiękny kolor a po upieczeniu ma idealną konsystencję.
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
Porcje
25
Kalorie
247
kcalWymienniki
4,4
WW
3,2
WBT
1,2
Węglowodany
32
gWartości odżywcze zostały podane w 100g gotowego produktu
Składniki
- Kruchy spód
70 g mąki orkiszowej
70 g mąki owsianej
30 g skrobii ziemniaczanej
135 g masła, zimnego
30 g cukru
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
- Rabarbar
550 g rabarbaru
2 łyżki (20 g) skrobii ziemniaczanej
½ łyżeczki cynamonu
70 g dżemu malinowego (ja użyłam St. Dalfour)
- Beza
3 białka
150 g cukru
¼ łyżeczki kamienia winnego (creme of tartare)
Przygotowanie
- Formę o wymiarach 25×25 cm wysmaruj masłem i wyłuż papierem do pieczenia.
- Mąki przesiej do miski, dodaj drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksuj mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcieraj palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto. Schłódź ciasto w lodówce przez ok. 30 minut, następnie rozwałkuj nim przygotowaną wcześniej formę.
- Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170°C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
- Rabarbar opłucz, osusz i pokrój na skośne 1 cm kawałki. Nie obieraj ze skórki. Włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj. Następnie zgrubnie wymieszaj z dżemem.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijaj na wysokich obrotach miksera, następnie dodaj creme of tartare i miksuj przez pół minuty.
- Na podpieczony spód wyłóż rabarbar, na wierzch połóż bezę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 170 °C, następnie nastaw piekarnik na suszenie (60°C) i ustaw czas na 20 minut. Wyjmij z piekarnika, beza z wierzchu powinna być twarda, po rozkrojeniu w środku mięciutka.
Smacznego 🙂
Joanna
Mamy już Eco rabarbar z górskich grzadek naszej cioci:) więc w wolnym czasie zabieram się za popełnienie tego smakowicie wyglądającego ciasta. O wrażeniach po skonsumowaniu zdam raport.:D
Mag
Czekam na refleksje 😉 i zbieram sie by zrobic w weekend. Jak dlugo powonien jeszcze byc rabarbar???