mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta z batatów

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3994
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartazbatatow.pngPrzepyszna tarta, w której głównym składnikiem jest słodki ziemniak. Same bataty mają niski IG. Porcja o wadze ok. 80 g ma 4,7 wymiennika, w tym 3,0 WW i 1,7 WBT. 100g ma ok. 364 kcal. Przepis za KWESTIĄ SMAKU.

 

Składniki na formę na tartę o średnicy 27 cm:

Ciasto

250 g mąki orkiszowej

45 g cukru

• szczypta soli

100 g zimnego masła

50 g smalcu

• 2-4 łyżek zimnej wody

 

Nadzienie

• 650 g batatów (waga po ugotowaniu i obraniu)

100 g masła

180 g cukru (u mnie trzcinowy nierafinowany)

100 ml mleka (u mnie ryżowe)

2 jajka

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta startej skórki z pomarańczy



Dekoracja

• 200 g mascarpone

20 g cukru pudru

75 ml śmietanki kremówki 36%

25 g orzechów pekan

 
Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Zmiksuj mikserem (mieszadłem-łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta lub rozcieraj wszystko palcami lub siekaj na stolnicy jak ciasto kruche. Dodaj wodę i jeszcze przez chwilkę miksuj lub zagniataj ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złącz je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszcz na placek, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
 
Natłuść formę na tartę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC. Ciasto rozwałkuj na okrąg większy od średnicy formy na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owiń ciasto wokół wałka i rozwiń je luźno nad formą. Wciśnij ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównaj brzeg. Włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuj ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieć lekko kawałek pergaminu (lub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostuj papier i wyłóż nim ciasto w formie. Na papier rozsyp fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usuń ziarna fasoli i papier, posmaruj ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piecz następne 7 minut.
 
Bataty umyj, włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez ok. 45 minut do miękkości. Odcedź, ostudź, zdejmij skórkę. Miąższ włóż do miski, dodaj przyprawy i zmiksuj blenderem (żyrafą) na gładką masę. Dodaj pokrojone w kosteczkę miękkie masło, cukier, mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka i wymieszaj łyżką lub trzepaczką. 
 
Zwiększ temperaturę do 190oC. Wylej masę na podpieczone ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz około 50-60 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudzić.
 
Mascarpone umieść w misce razem z cukrem pudrem i śmietanką kremówką. Ubijaj przez ok. 2 - 3 minuty aż krem zgęstnieje i nabierze puszystości. Za pomocą dwóch łyżek uformuj porcje kremu i połóż na wierzchu tarty. Udekoruj pekanami.
 

 

Tabela wymienników:

 

b2ap3_thumbnail_tartazbatatow_ww_20160106-170426_1.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_tartazbatatow_tab_20160106-170425_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_tartazbatatow_cal_20160106-170424_1.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bataty

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość poniedziałek, 18 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się