Przepyszna tarta. Charakteru dodają jej lekko słonawe ciasteczka i nuta pomarańczy. Porcja o wadze 110 g ma 4,5 wymiennika, w tym 2,5 WW i 2,0 WBT. 100g ma 275 kcal.
Tarta dyniowa z ricottą
Składniki
Spód
- 300 g ciasteczek (ja użyłam ciasteczek belvita zboże i mleko - mają lekko słonawy smak)
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
Masa
- 500 g ricotty
- 300 g pieczonej dyni*
- skórka starta z 1 pomarańczy
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 4 jajka
Do dekoracji
- 225 g śmietany 36%
- 36 g cukru
- 4 g żelatyny
Przygotowanie
- Przygotuj tartę o średnicy 27 cm
- Ciasteczka bardzo dokładnie rozkrusz na proszek w rozdrabniaczu lub melakserze. Dodaj roztopione masło i zmiksuj na gładką masę. Formę na tartę o średnicy 27 cm wyłóż ciasteczkami, jak najmocniej dociskając ciasteczka do formy. Wstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do 180°C. Do miski włóż ser ricotta, dodaj skórkę z pomarańczy i ekstrakt, wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj na małych obrotach miksera. Następnie dodaj cukier i znów zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku za każdym razem miksując (krótko, tylko do połączenia się składników). Na koniec zmiksuj z purée dyniowym.
- Na spód z ciasteczek wysyp cynamon i gałkę i rozprowadź palcami po powierzchni tarty, wyłóż masę serową, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 35 - 40 minut lub do czasu aż masa będzie już dobrze ścięta. Tartę udekoruj bitą śmietaną**.
Wskazówki
- *Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyj i pokrój na około 6 części, usuń pestki. Połóż na blaszce skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrąż miąższ z upieczonej dyni i zmiksuj ją blenderem na gładkie purée. Odmierz potrzebną ilość.
- ** Jak zrobić bitą śmietanę: Śmietankę, a także potrzebne do ubijania miskę i trzepaczkę dobrze schłodź. Ubijaj śmietankę, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Wtedy dodaj cukier puder. Na 250 g śmietanki 40 g cukru pudru. Jeśli ubijasz śmietankę mikserem, zacznij od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje, obniż je. Nie ubijaj za długo, inaczej zaczną tworzyć się grudki tłuszczu. Rozpuść żelatynę w 2-3 łyżkach wody. Dodaj do niej łyżkę bitej śmietany a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 275 kcal Białka: 7.4 g Tłuszcze: 17.3 g Cukry: 22.4 g Wymienniki: 4.1 WW: 2.2 WBT: 1.9
Inspiracja – Kwestia Smaku
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz