mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta z grzybami

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4236
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartazgrzybami_n2.png

1 porcja tarty z grzybami ma 3,9 wymiennika, w tym 1,7 WW i 2,2 WBT. Przepis zaczerpnęłam z książki Tarty i inne wypieki, Le Cordon Bleu.

Składniki:

Kruche ciasto (na 2 tarty):

• 200g mąki orkiszowej,

• duża szczypta soli,

• 100g masła, schłodzonego,

• 1 jajko, lekko roztrzepane,

• 2-3 łyżeczki wody.

 

Nadzienie:

• 60g masła,

• 200g kurek,

• 200g pieczarek (ja dałam brązowe),

• 50 g szalotek,

• 1 całe jajko,

• 2 zółtka,

•150g śmietany 18% (do zupy),

• natka pietruszki do posypania.

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i wlać do niego jajko wymieszane z wodą. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.

Natłuścić lekko formę na tartę o wymiarach 20,5 x 2,5 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Na stolnicy delikatnie oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość 3mm. Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (lub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozsypać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.

Przygotować nadzienie: roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Dusić grzyby przez 5 minut lub do czasu, gdy wyparuje cały płyn. Każde grzyby dusimy oddzielnie. Dodać drobno pokrojoną szalotkę i podgrzewać jeszcze 1 minutę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać jajko, żółtka, śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rozłożyć grzyby na upieczonym cieście, polać masą jajeczną i piec 25-30 minut lub do chwili, gdy masa się zetnie, a widelec włożony do środka będzie po wyjęciu suchy. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, a następnie wyjąć  formy. Odstawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić. Można posypać pietruszką.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_tartazgrzybami_ww_20140104-005651_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_tartazgrzybami_tab_20140104-005701_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_tartazgrzybami_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się