mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta z jarmużem, gruszką i serem pleśniowym

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3871
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartazjarmuzemgruszka.pngPorcja bezglutenowej tarty z jarmużem, gruszką i serem pleśniowym o wadze 150 g ma 4,9 wymiennika, w tym 1,9 WW i 3,0 WBT. Nie lubię sera pleśniowego - ale chyba na kanapce - w tej postaci jest pyszny. Zuzia też zjadła z chęcią. Inspiracją do tego przepisu były warsztaty z Marietą Marecką. 100 g ma 249 kcal.

Składniki na kruche ciasto:

• 75g mąki kasztanowej

75 g mąki z owsianej

• 1/2 łyżeczki soli

• 75 g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki

1 jajko

• 2 łyżeczki lodowato zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

• 100 g jarmużu

• 130 g gruszki (waga po obraniu, bez gniazda nasiennego)

• 100 g sera pleśniowego (ja użyłam Lazur błękitny)

• 3 jajka

• 200 g śmietany 18%

• sól (najlepiej himalajska)

• pieprz

gałka muszkatołowa

 

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.

Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką (ciasto można wałkować pomiędzy warstwami folii spożywczej) . Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (llub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozsypać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.

Jarmuż podzielić na małe kawałki, zblanszować (ok. 3 minuty). Położyć pomiędzy dwoma warstwami ściereczki lub ręcznika papierowego, żeby odsączyć go z wody. Gruszkę i ser pokroić w drobną kostkę. Śmietanę ubijamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczone ciasto wykładami jarmuż, a następnie gruszkę i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 30-35 minut w 180oC. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_tartazjarmuzemgruszka_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_tartazjarmuzemgruszka_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_tartazjarmuzemgruszka_cal.png

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość poniedziałek, 18 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się