Uwielbiam leniwe, a możliwość zjedzenia ich w wersji bezglutenowej to to czego mi było potrzeba 🙂 Są przepyszne – leciutkie i delikatne. Porcja o wadze 140 g ma 4 wymienniki, w tym 2.7 WW i 1.3 WBT.
Leniwe bezglutenowe
Składniki
- 200 g sera twarogowego półtłustego
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki kukurydzianej lub jaglanej
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie
- Ser biały i żółtka utrzyj na jednolitą masę. Z białek, po dodaniu szczypty soli, ubij sztywną pianę. Dodaj pianę do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy dodać mąki, dzięki czemu kluski nie zrobią się gumowate. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
- Z przygotowanej masy uformuj wałeczek o średnicy ok. 2 cm, spłaszcz go i pokrój w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody. Po wypłynęciu podawaj.
- Podawać można z zasmażką z bułki tartej i masła z cynamonem i cukrem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 170 cal Białka: 12.0 g Tłuszcze: 5.0 Cukry: 19,3 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.9 WBT: 0.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz