Uwielbiam leniwe, a możliwość zjedzenia ich w wersji bezglutenowej to to czego mi było potrzeba 🙂 Są przepyszne – leciutkie i delikatne. Porcja o wadze 140 g ma 4 wymienniki, w tym 2.7 WW i 1.3 WBT.
Leniwe bezglutenowe
Kalorie
170
kcalWymienniki
2.8
WW
1.9
WBT
0.9
Węglowodany
19
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
200 g sera twarogowego półtłustego
35 g mąki ryżowej
35 g mąki kukurydzianej lub jaglanej
35 g skrobi ziemniaczanej
2 jajka
Szczypta soli
Przygotowanie
- Ser biały i żółtka utrzyj na jednolitą masę. Z białek, po dodaniu szczypty soli, ubij sztywną pianę. Dodaj pianę do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy dodać mąki, dzięki czemu kluski nie zrobią się gumowate. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
- przygotowanej masy uformuj wałeczek o średnicy ok. 2 cm, spłaszcz go i pokrój w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu podawaj.
- Podawać można z zasmażką z bułki tartej i masła z cynamonem i cukrem.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz