Uwielbiam leniwe, a mo偶liwo艣膰 zjedzenia ich w wersji bezglutenowej to to czego mi by艂o potrzeba 馃檪 S膮 przepyszne – leciutkie i delikatne. Porcja o wadze 140 g ma 4 wymienniki, w tym 2.7 WW i 1.3 WBT.
Leniwe bezglutenowe
Sk艂adniki
- 200 g sera twarogowego p贸艂t艂ustego
- 35 g m膮ki ry偶owej
- 35 g m膮ki kukurydzianej lub jaglanej
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie
- Ser bia艂y i 偶贸艂tka utrzyj na jednolit膮 mas臋. Z bia艂ek, po dodaniu szczypty soli, ubij sztywn膮 pian臋. Dodaj pian臋 do masy serowej i dok艂adnie wymieszaj. Do powsta艂ej masy doda膰 m膮ki, dzi臋ki czemu kluski nie zrobi膮 si臋 gumowate. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawa膰 od brzeg贸w miski.
- Z przygotowanej masy uformuj wa艂eczek o 艣rednicy ok. 2 cm, sp艂aszcz go i pokr贸j w uko艣ne kluski. Wrzuci膰 do gotuj膮cej, osolonej wody. Po wyp艂yn臋ciu podawaj.
- Podawa膰 mo偶na z zasma偶k膮 z bu艂ki tartej i mas艂a z cynamonem i cukrem.
Warto艣膰 od偶ywcza w 100g
Kalorie: 170 cal Bia艂ka: 12.0 g T艂uszcze: 5.0 Cukry: 19,3 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.9 WBT: 0.9
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz