mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Bezglutenowe ciasto z cukinią i pistacjami

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2268
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastozcukiniaipistacjami.pngCukinia w cieście już była, ale w czekoladowym. Tym razem w jasnej odsłonie. Jak zwykle nadaje ciastu bezglutenowemu świeżości. Porcja o wadze 75 g ma 3 wymienniki, w tym 1,7 WW i 1,3 WBT. 100g ma 267 kcal.

 

Składniki:

• 4 jajka

90 g cukru

300 g cukini

150 g mąki gryczanej

120 g mąki migdałowej

250 g ricotty

50 g oleju z pestek winogron

• 20 g chia

1 łyżka startej skórki z pomarańczy

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do podania:

• 45 g orzechów pistacjowych

80 g miodu

 

Piekarnik nagrzej do 160ºC. Jajka i cukier włóż do miski i miksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy i potroi swoją objętość. Cukinię zetrzyj na tarce. Włóż cukinię, mąkę gryczaną, mąkę migdałową, ricottę, olej, skórkę z pomarańczy, chia, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia i wymieszaj. Delikatnie wmieszaj mieszankę jajek i cukru. Przełóż do formy na keksókę o wymiarach 26 x8 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 60-65 min lub do "suchego patyczka". Odstaw do ostygnięcia.  Pistacje wymieszaj z miodem. Wyłóż je na ciasto. Gotowe :-)

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_ciastozcukiniaipistacjami_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_ciastozcukiniaipistacjami_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_ciastozcukiniaipistacjami_cal.png

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe cukinia

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 29 czerwiec 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (69)
podróże (31)
kuchnia (265)
desery (84)
zupy (18)
do chleba (15)
przystawki (15)
przekąski (14)
ludzie (2)
Blog (1)

Zaloguj się