mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Pasztet z brązowej soczewicy z pieczarkami

Dodane przez w w do chleba
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6852
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_pasztetzbrzowejsoczewicy_20160206-120201_1.pngPorcja pasztetu z brązowej soczewicy z pieczarkami o wadze 30 g ma 0,5 wymiennika. 100 g ma 113 kcal. Pasztet jest bezglutenowy. Idealny do kanapek i bardzo pożywny.

Składniki:

• 220 g brązowej soczewicy (suchy produkt)

• 250 g brązowych pieczarek

• 100 g cebuli

1 jajko

• 18 g smalcu gęsiego (2 łyżki)

10 g lnu mielonego odtłuszczonego

4 g smalcu gęsiego (do natłuszczenia formy)

8 g lnu mielonego odtłuszczonego (do posypania formy)

gałka muszkatołowa

majeranek

pieprz

sól (najlepiej himalajska)

zmielona gorczyca

drożdże nieaktywne (1/2 łyżeczki) - opcjonalnie

500 ml wody

 

Soczewicę opłucz. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj, aż będzie miękka - ok. 40 minut.  Ostudź. Cebulę pokrój i zeszklij na gęsim smalcu. Następnie dodaj pokrojone (bez obierania) pieczarki. Połącz składniki. Następnie dodaj jajko, len i drożdże nieaktywne. Zmiksuj do pożądanej konsystencji. Przypraw gałką muszkatołową, majerankiem, gorczycą, solą i pieprzem. Podłużną formę (keksówkę) wysmaruj tłuszczem i posyp mielonym lnem. Przełóż masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 50 minut. Lekko ostudź przed wyjęciem z formy.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_pastazbrzowejsoczewicy_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_pasztetzsoczewicy_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_pastazbrzowejsoczewicy_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe soczewica

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 21 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się