Curry z indykiem i kalafiorem. Do tego ciecierzyca i nie można odejść od garnka. Rozgrzewające, syte. Porcja o wadze 215 g ma 3 wymienniki, w tym 1,1 WW i 1,9 WBT. 100 g ma 109 kcal.
Curry z indykiem i kalafiorem
Składniki
- 500 g mięsa z udźca indyka, bez skóry
- 100 g passaty pomidorowej
- 250 g kalafiora
- 240 g ciecierzycy ugotowanej (może być z puszki)
- 50 g pasty curry
- 50 g oleju kokosowego
- 350 g mleka kokosowego
- trawa cytrynowa
- 2 łyżki soku z limonki
- ½ łyżeczki amchuru (suszonego mango w proszku)
- szczypta kurkumy
- ¼ łyżeczki imbiru w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Mięso z indyka pokrój w małe kawałki. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju i obsmaż mięso, jeżeli to konieczne to partiami.
- Dodaj kalafiora pokrojonego w małe kawałki, przyprawy i chwilę obsmaż. Następnie dodaj trawę cytrynową, passatę pomidorową, pastę curry i mleko kokosowe.
- Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15-18 minut aż kalafior będzie al dente. Dodaj ciecierzycę i gotuji jescze kilka minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 109 kcal Białka: 8.8 g Tłuszcze: 5.8 g Cukry: 5.3 g Wymienniki: 1.4 WW: 0.5 WBT: 0.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz