Dynia makaronowa w roli spaghetti sprawdza się w tym wydaniu nadzwyczaj dobrze. To danie jest naprawdę smaczne. Porcja o wadze 130 g ma 2,5 wymienniki, w tym 0,7 WW i 1,8 WBT. 100 g ma 61 kcal.
Dynia makaronowa z haloumi
Składniki
- 200 g dyni upieczonej dyni makaronowej
- 20 g sera haloumi
- 20 g parmezanu
- 20 g oleju rydzowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię przekrój na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 45-60 minut.
- Parmezan zetrzyj na tarce. Pod koniec pieczenia dyni przygotuj haloumi. Pokrój go w drobną kostkę o obsmaż na suchej patelni. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika. Przy pomocy łyżki wyjmij pestki a następnie widelcem lub łyżką wyjmij miąższ skrobiąc wnętrze dyni. Dynia powinna przyjmować formę nitek zbliżonych do spaghetti.
- Miąższ wymieszaj z olejem i większością parmezanu. Parmezan nadaje dyni smaku i w moim odczuciu sól w ogóle nie jest potrzebna. Tak przygotowany "makaron" posyp pozostałym parmezanem i haloumi (to dla fanów boczku :-). Przypraw pieprzem. Podawaj na ciepłych talerzach.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 1-2 Kalorie: 61 kcal Białka: 2.1 g Tłuszcze: 4.9 g Cukry: 2.1 g Wymienniki: 4.9 WW: 1.4 WBT: 3.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz