Kurczak tikka masala – soczysty i smaczny.
Kurczak tikka masala
5
135
kcal1,6
0,4
1,2
42
gWarto艣ci od偶ywcze zosta艂y podane w 100g gotowego produktu
Sk艂adniki
600 g mi臋sa z udek kurczaka (waga bez ko艣ci, bez sk贸ry)
1 艂y偶ka oleju s艂onecznikowego
100 g czerwonej papryki
- Sos
60 g nerkowc贸w
100 ml mleka ry偶owego
3 艂y偶ki oleju s艂onecznikowego
1 cebula
1 z膮bek czosnku
2 cm korzenia imbiru
100 g pomidor贸w z puszki
10 g koncentratu pomidorowego
陆 艂y偶eczki garam masala
录 艂y偶eczki chilli
陆 艂y偶eczki zmielonej kolendry
陆 艂y偶eczki kurkumy
陆 艂y偶eczki soli
- Marynata
100 g jogurtu naturalnego
1 z膮bek czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 艂y偶eczka soli
1 艂y偶ka przyprawy tandoori masala
陆 艂y偶eczki chilli
Przygotowanie
- Czosnek i korze艅 imbiru zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj przyprawy i wymieszaj z jogurtem. Nie zwi臋kszaj ilo艣ci jogurtu – je偶eli marynaty b臋dzie za du偶o jogurt pozbija si臋 w grudki – nie wp艂ynie to na smak ale b臋dzie nieciekawie wygl膮da膰
- Kurczaka pokr贸j na 2 cm kawa艂ki (takie na jeden k臋s). Wymieszaj go dok艂adnie z marynat膮, przykryj go i odstaw w ch艂odne miesce na noc (lub przynajmniej kilka godzin).
- Orzechy nerkowca zalej mlekiem i odstaw. Zmi臋kn膮 w czasie przygotowywania pozosta艂ych element贸w sosu.
- Pokr贸j drobno cebul臋. Na patelni rozgrzej olej i zesma偶 na nim cebul臋. W czasie kiedy cebula b臋dzie si臋 sma偶y艂a zetrzyj na drobnej tarce czosnek i imbir. Dodaj je do cebuli jak ju偶 b臋dzie z艂ocista. Sma偶 wszystko przez kilka minut a nast臋pnie dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i przykryj patelni臋. Mieszaj od czasu do czasu, w czasie pieczenia si臋 mi臋sa.
- Piekarnik nagrzej do 200掳C. Naczynie 偶aroodporne skrop oliw膮 i roz艂贸偶 w nim kawa艂ki mi臋sa. Powinno by膰 na tyle du偶e, 偶eby mi臋so by艂o roz艂o偶one jedn膮 warstw膮. Piecz przez 20-25 minut.
- Kilka minut przed ko艅cem pieczenia do sosu dodaj wszystkie przyprawy. Zmiksuj nerkowce z mlekiem (nie mo偶e by膰 grudek, bo sos nie b臋dzie jedwabi艣cie g艂adki) i r贸wnie偶 dodaj je do sosu. Dobrze wymieszaj.
- Papryk臋 pokr贸j na drobne kawa艂ki i r贸wnie偶 dodaj do sosu.
- Wyjmij upieczone mi臋so z piekarnika i od razu dodaj do sosu razem ze wszystkimi sokami z pieczenia, wymieszaj. Nie pozw贸l mi臋su odpoczywa膰, 偶eby nie zrobi艂o si臋 suche. Podawaj z ry偶em.
Przepis za Chetn膮 Makan – finalistk膮 The Great British Bake Off 2014. Prowadzi kana艂 na You Tube FOOD WITH CHETNA
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz