Jedna porcja placka z kalafiorem i daktylami o wadze 150g ma 6,4 wymiennika, w tym 4,9WW i 1,5WBT. Jest syty, z lekką nutą słodyczy, którą nadają daktyle. Można go jeść jako przekąskę lub jako dodatek do mięs, np. z grilla.
Placek z kalafiorem i daktylami
Składniki
- 460 g mąki jak na pizzę (typ 00)
- 550 g kalafiora podzielonego na różyczki i pokrojonego w cienkie plastry
- 5 g drożdży suchych
- 3 g cukru
- 40 g daktyli (waga bez pestek), drobno pokrojone
- 60 g cebuli, drobno pokrojonej
- 10 g czosnku
- 60 g oliwy z oliwek (4 łyżki)
- 120 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminku
- sól i świeżo mielony pieprz
- 350 ml ciepłej wody
- kilka gałązek tymianku
Przygotowanie
- Do naczynia wsypać drożdże i cukier, dolać wodę, wymieszać. Odstawić na 5 minut. Wsypać przesianą mąkę, sól, łyżkę oliwy z oliwek do dużej miski. Zrobić w środku wgłębienie i dodać mieszankę z drożdżami, połączyć w miękką kulę. Powoli wyrabiać ciasto ok 4-5 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć je do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce na 30 minut lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.
- Kiedy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 220oC. Dać na patelnię pozostały tłuszcz, dodać czosnek i smażyć go przez 1-2 minuty. Odstawić patelnię. Nagrzewać blaszkę do pieczenia w piekarniku przez ok 5-10 minut. Do dużej miski włożyć kalafior, cebulę, daktyle, śmietanę, sól, pieprz, kminek, czosnek, posiekany tymianek i dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto na 25cm x 30cm placek. Przełożyć je na posmarowany oliwą (z czosnku) papier do pieczenia. Wysunąć ostrożnie nagrzaną blachę z piekarnika i przełożyć na nią rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłożyć przygotowaną mieszankę z kalafiorem. Piec 15-20 minut lub do czasu gdy spęcznieje na nabierze złotego koloru.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 227 kcal Białka: 5.4 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 32.5 g Wymienniki: 4.2 WW: 3.2 WBT: 1.0
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz