Sezam niełuskany zawiera dużo błonnika, stąd też taki ciemny kolor chałwy. Porcja o wadze 30g ma 2,2 wymiennika w tym 0,9WW i 1,3WBT.
Chałwa waniliowa z migdałami
 Składniki
 - 300 g ziaren sezamu - koniecznie niełuskanego
 - 100 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
 - 210 g cukru (ja użyłam trzcinowego, nierafinowanego)
 - 60 ml wody
 - 100 g migdałów bez skórki
 - 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 2 laski wanilii
 
Przygotowanie
 - Sezam uprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostudzenia. Ostudzony zmielić za pomocą malaksera lub blendera na gładką masę (ja najpierw sezam zmieliłam w młynku do kawy) i następnie wymieszać z olejem.
 - Formę o średnicy 23 cm wysmarować cienką warstwą oleju. Wodę i cukier umieścić w małym garnuszku, wymieszać. W garnuszku zamocować termometr cukierniczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu osiągnięcia na termometrze tzw. soft ball stage czyli 115ºC. /Uwaga: podczas gotowania syropu nie mieszać ani razu. Podczas gdy syrop cukrowy dochodzi do właściwej temperatury w drugim garnuszku podgrzać tahini z wanilią. Nie do wrzenia, ale tahini powinna być bardzo ciepła. Gotowy syrop cukrowy zdjąć z palnika i natychmiast dodać do ciepłej tahini. Mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż masa chałwowa zacznie gęstnieć (około 2 - 3 minut lub dłużej). Mniej więcej w połowie mieszania dodać migdały. Przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Wystudzić, następnie schłodzić.
 - Chałwę przechowywać pokrojoną w kawałki w szczelnym pojemniczku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 1 miesiąca.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Kalorie: 554 kcal Białka: 11.7 g Tłuszcze: 43.4 g Cukry: 29.2 g Wymienniki: 7.3 WW: 2.9 WBT: 4.4 
  Przepis zaczerpnięty z www.mojewypieki.com z moimi zmianami co do sposobu przygotowania tahini no i oczywiście doboru sezamu.
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz