Jagody na górze, jagody na dole – czyli jagodowiec – jedna porcja o wadze 90 g ma 2,6 wymiennika, w tym 1,4 WW i 1,2 WBT. 100 g ma 196 kcal. Idealny na cieplejsze dni.
Jagodowiec
Składniki
- Składniki na spód
- 100 g podłużnych biszkoptów
Składniki na masę serową
- 500 g jagód
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- cukier puder - tylko w razie potrzeby, do dosłodzenia
Ponadto
- 1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)
- 300 g jagód
Przygotowanie
- Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki), następnie na jej dno wyłóż biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy.
- Jagody i 3 łyżki cukru umieść w garnuszku, zagotuj, tylko do rozpuszczenia się cukru. Zmiksuj blenderem na puree, przetrzyj przez sitko. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj do połączenia, odłóż.
- Żelatynę w proszku zalej małą ilością zimnej wody (ok. 4 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstaw na 10 minut.
- Galaretkę jagodową i namoczoną wcześniej żelatynę zalej 150 ml wrzącej wody i rozpuść. Całkowicie wystudź do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzej - nie gotuj! - i wystudź).
- W misie miksera umieść mascarpone, krótko ubijaj (utrzyj). Dodaj puree jagodowe (jest bardzo rzadkie) i zmiksuj do połączenia. Dodaj galaretkę z żelatyną i zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i bardzo delikatnie wymieszaj z resztą składników.
- Przygotowaną masę natychmiast przelej na biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.
- Galaretkę jagodową rozpuść w 200 ml wrzącej wody, odstaw do całkowitego wystudzenia. Jagody wysyp na wierzch stężałej masy serowej, zalej galaretką. Odstaw do lodówki do stężenia.
- Przechowuj w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 196 kcal Białka: 3.9 g Tłuszcze: 13.1 g Cukry: 15.7 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.6 WBT: 1.3
Smacznego :-).
Inspiracja: Moje Wypieki
Dodaj komentarz