Sernik z marakują i ananasem jest delikatny i przepyszny. Ananas i marakuja dodają mu wyrazistości. Porcja o wadze 85 g ma 3.2 wymiennika, w tym 1.6 WW i 1.6 WBT. 100 g ma 260 kcal.
Sernik z marakują i ananasem
Składniki
Spód
- 150 g herbatników speculoos bezglutenowych
- 50 g niesolonego masła, stopionego
Masa serowa
- 415 g mielonego twarogu śmietankowego
- 250 g mascarpone
- 110 g pulpy z marakui bez pestek
- 50 g śmietany 18%
- 55 g drobnego cukru
- 40 g erytrolu
- 4 jajka
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki ryżowej
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ananas
- 150 g świeżego ananasa
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 40 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka wody
- pulpa z dwóch owoców marakuji
Przygotowanie
Spód
- Pokrusz herbatniki w malakserze, aż będą przypominać tartą bułkę, dodaj masło i jeszcze raz zmiksuj pulsacyjnie. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 20 cm, ugniatając ją dłońmi albo wypukłą stroną łyżki lub dnem szklanki. Wstaw formę do lodówki, by masa stężała. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
Masa serowa
- Wymieszaj sery w misie malaksera do połączenia składników, dodaj śmietanę, mąki, cukier i erytrol. Zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia skłądników. Wmieszaj jajka, stopniowo, jedno po drugim, a na końcu pulpę z marakuji i wanilię.
- Nastaw wodę w czajniku. Na najniższy poziom piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą.
- Przelej serową masę na zimny spód, wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
- Ja dodatkowo używam obręczy z materiału nałożonej na tortownicę, żeby boki sernika nie wrosły szybciej.
- Ciasto powinno się ściąć, ale nie za mocno. Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce przez ok. 12 godzin.
Ananas
- w dniu podania rozgrzej piekarnik do 200°C. Do średniej miski wrzuć ananas, cynamon, i wanilię. Wszystko razem dobrze wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej papierem. Pecz 15 mint, aż ananas lekko się zrumieni. Odstaw na bok.
- Na średnią patelnię wsyp cukier i postaw na średnim ogniu. Po pewnym czasie cukier zacznie się topić przy brzegach. Nie mieszaj. Podgrzewaj dalej, często przechylając patelnię i delikatnie nią kołysząc, by cukier się topił i ciemniał równomiernie, aż uzyskasz karmel w kolorze jasnego syropu melasowego. Zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wlej sok z cytryny i wodę. Uważa, bo całość zacznie bulgotać i pryskać. Postaw patelnię z powrotem na ogniiu i kołysząc podgrzewaj, aż karmel, który stwardniał po dodaniu soku, się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, zamiszaj i gotuj 30-60 sekund do uzyskania płynu o konsystencji gęstego syropu. Wrzuć ananas, zamieszaj i odstaw na bok.
- Udekoruj wierzch sernika ananasem i miąższem z marakuji.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 260 kcal Białka: 8.8 g Tłuszcze: 16.5 g Cukry: 19.1 g Wymienniki: 3.7 WW: 1.9 WBT: 1.8
Inspiracją był przepis Yotama Ottolengi i Helen Goh z moimi modyfikacjami samego sernika i cukru.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz