Porcja sernika z sosem truskawkowym o wadze 95 g ma 3,1 wymiennika w tym 1,3 WW i 1,8 WBT. Zuzi baaaardzo smakuje. Jak jest, to je go codziennie.
Sernik z sosem truskawkowym
Składniki
Sernik
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 600 g sera twarogowego (sernikowego)
- 150 g mascarpone
- 140 g cukru
- 40 g masła
- esencja waniliowa
- skórka starta z 1 cytryny
Sos truskawkowy
- 500 g mrożonych truskawek,
- 40 g cukru trzcinowego nierafinowanego
Przygotowanie
Sernik
- Piekarnik nagrzewamy do 125°C. Cytrynę parzymy i ścieramy z niej skórkę. Masło roztapiamy, nie zagotowując. Żółtka oddzielamy od białek i z pozostałymi żółtkami ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy do serów. Mieszamy, a następnie dodajemy roztopione masło. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do sera. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną pergaminem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny. Na 2 minuty przed końcem zwiększamy temperaturę do 150°C.
Sos truskawkowy
- Truskawki wrzucamy do garnka (mogą być jeszcze zmrożone) i na małych ogniu gotujemy z niewielką ilością wody. Kiedy się rozgotują dodajemy cukier i dalej gotujemy na małym ogniu, aż zredukuje się nadmiar wody (o ok. połowę). Miksujemy.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 241 kcal Białka: 6.8 g Tłuszcze: 17.5 g Cukry: 14.1 g Wymienniki: 3.3 WW: 1.4 WBT: 1.9
Smacznego 🙂
Właśnie się piecze u nas w domu:) Ciasto w smaku jest absolutnie rewelacyjne!!! Delikatne ! To już druga próba według tego samego przepisu tym razem z mniejszą ilością cukru.