Babka z ajerkoniakiem bezglutenowa i ze zmniejszoną ilością cukru. Wilgotna, pyszna.
Część cukru zastąpiłam tagatozą. Porcja o wadzie 70 g ma 4.1 wymiennika, w tym 2.5 WW i 1.6 WBT. 100g ma 372 kcal i 36 g węglowodanów.
Babka z ajerkoniakiem bezglutenowa
Porcje
12
porcjePrep time
20
minutCooking time
50
minutKalorie
372
kcalWymienniki
5.9
WW
3.6
WBT
3.9
Węglowodany
36
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
5 jajek
100 g cukru
50 g tagatozy
50 g mąki jaglanej
60 g mąki owsianej
120 g mąki z ryżu kleistego
20 g tapioki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g masła, stopionego i ostudzonego
150 ml (180 g) ajerkoniaku
Przygotowanie
- Jajka ubij z cukrem do białości. Mąki przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Do ubitych jajek, dodawaj stopniowo ajerkoniak. Ubijając masę na malutkich obrotach, dodawaj na zmianę, stopniowo, przesiane mąki i ostudzone masło.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelej je do formy na babkę do ⅔ wysokości formy, uprzednio wysmarowanej masłem.
- Piekarnik nagrzej do 180 st C.
- Piecz ok. 40-50 minut (należy sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta – jeśli jest gotowe, wbity w nie patyczek będzie suchy).
- Wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 15-20 minut, następnie wyjmij z formy i ostudź.
- Możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz