Dary ziemi – kasztany i żołędzie w deserze – wyjątkowy smak i kolor. Porcja o wadze 70g ma 5 wymienników, w tym 4,1 WW i 0,9 WBT. 100g ma 360 kcal.
Tarta z kasztanów i żołędzi
Składniki
Nadzienie kasztanowe
- 300g kasztanów jadalnych (waga bez łupin)
- 200g suszonych daktyli bez pestek
- 1 laska wanilii
- 10g karobu (w proszku)
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 10g soku z kwaśnej pomarańczy
Ciasto żołędziowe
- 80g mąki żołędziowej
- 80g mąki gryczanej
- 80g mąki orkiszowej
- 100 g masła
- 1 żółtko kurze
- 1-2 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy
- 15g cukru trzcinowego nierafinowanego
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli
Przygotowanie
- Kasztany umyj, natnij na krzyż i gotuj, aż popękają. Odcedź, ostudź, rozłup i oczyść. (Jeżeli używasz kasztanów z puszki to pomijasz ten etap). Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob nasionka i wrzuć do garnka razem z daktylami i kasztanami. Podlej wodą, żeby ledwie je przykryła i gotuj na malusieńkim ogniu, aż kasztany rozmiękną, a woda odparuje. Trzeba uważać, żeby nie przypalić. Kasztanowo-daktylową papkę ostudź i zmiksuj w blenderze dolewając sok z pomarańczy, żeby uzyskać gładki krem. W między czasie dodaj cynamon, karob, sól i skórkę z pomarańczy.
- Zmieszaj wszystkie mąki. Zagnieć z tłuszczem i resztą składników na gładkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć na chwilę do lodówki. Rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (22 cm) uprzednio wysmarowanej oliwą. Wyklej dokładnie brzegi. Ok. ⅓ ciasta zostaw na krateczkę - rozwałkuj i potnij na paski. Spód nakłuj widelcem. Ciasto piecz ok. 15 minut w 200°C (góra/dół) pod obciążeniem a następnie ok. 7 minut bez obciążenia.
- Wyciągnij, od razu wypełnić nadzieniem kasztanowym, na wierzchu ułóż krateczkę z pasków ciasta i wstawić z powrotem do piekarnika. Piecz 10-12 minut, aż kratka się upiecze.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 360 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 11.1 g Cukry: 59.2 g Wymienniki: 7.1 WW: 5.9 WBT: 1.2
Przepis za ROZKWIASZCZONYM BLOGIEM KULINARNYM
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz