Porcja pasztetu z brązowej soczewicy z pieczarkami o wadze 30 g ma 0,5 wymiennika. 100 g ma 113 kcal. Pasztet jest bezglutenowy. Idealny do kanapek i bardzo pożywny.
Pasztet z brązowej soczewicy z pieczarkami
 Składniki
 - 220 g brązowej soczewicy (suchy produkt)
 - 250 g brązowych pieczarek
 - 100 g cebuli
 - 1 jajko
 - 18 g smalcu gęsiego (2 łyżki)
 - 10 g lnu mielonego odtłuszczonego
 - 4 g smalcu gęsiego (do natłuszczenia formy)
 - 8 g lnu mielonego odtłuszczonego (do posypania formy)
 - gałka muszkatołowa
 - majeranek
 - pieprz
 - sól (najlepiej himalajska)
 - zmielona gorczyca
 - drożdże nieaktywne (1/2 łyżeczki) - opcjonalnie
 - 500 ml wody
 
Przygotowanie
 - Soczewicę opłucz. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj, aż będzie miękka - ok. 40 minut. Ostudź.
 - Cebulę pokrój i zeszklij na gęsim smalcu. Następnie dodaj pokrojone (bez obierania) pieczarki. Połącz składniki. Następnie dodaj jajko, len i drożdże nieaktywne. Zmiksuj do pożądanej konsystencji. Przypraw gałką muszkatołową, majerankiem, gorczycą, solą i pieprzem.
 - Podłużną formę (keksówkę) wysmaruj tłuszczem i posyp mielonym lnem. Przełóż masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 50 minut. Lekko ostudź przed wyjęciem z formy.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Kalorie: 113 kcal Białka: 9.7 g Tłuszcze: 4.1 g Cukry: 9.4 g Wymienniki: 1.7 WW: 0.9 WBT: 0.8 
  Smacznego 🙂

Dodaj komentarz