Bułeczki z mąki orkiszowej z dodatkiem dyni. Jedna bułeczka o wadze ok. 86 g ma 5,2 wymiennika, w tym 4,7 WW i 0,5 WBT. Inspiracją był przepis z www.mojewypieki.com z innymi proporcjami z uwagi na zmianę mąki.
Bułeczki dyniowe
Składniki
- 750 g mąki orkiszowej
- 14 g drożdży suchych instant
- 150 g mleka ryżowego
- 280 g pieczonej dyni
- 1 jajko
- 30 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 65 g cukru nierafinowanego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 80 g dżemu pomarańczowego (u mnie St. Dalfour)
Lukier pomarańczowy
- 50g cukru
- 2 łyżki wrzącej wody
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie
- Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Przygotować dużą płaską blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 16 części, każda o wadze około 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczać na dłoni, nadziewać dżemem pomarańczowym, sklejać, formując kulki. Układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 20 minut lub dłużej).
- Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lekko ciepłe polukrować.
Lukier pomarańczowy
- Składniki na lukier umieścić w naczyniu, zaczynając od 3 łyżek wody i rozetrzeć grzbietem łyżki (można też mikserem) na bezgrudkowy lukier. No cóż, mój lukier nie wygląda zbyt lukrowo na bułeczkach, ale to z powodu znacznego ograniczenia ilości cukru.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 277 kcal Białka: 7.4 g Tłuszcze: 3.2 g Cukry: 54.7 g Wymienniki: 6,1 WW: 5.5 WBT: 0.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz