Focaccia z oliwkami jest idealnym rozwiązaniem gdy potrzebujesz większej ilości pieczywa, czy to będzie grill, gdzie wystarczy ją pokroich na mniejsze kawałki i każdy wygodnie weźmie w rękę czy to będzie duża porcja kanapek na imprezę. Przekrój wtedy focaccię w poprzek, na spód nałóż dodatki, przykryj górą, pokrój na małe porcje i w każdą wbij wykałaczkę aby kanapki sę trzymały. Porcja focaccii o wadze 50 g ma 2,5 wymiennika, w tym 2,2 WW i 0,3 WBT. 100 g ma 239 kcal.
Focaccia z oliwkami
Składniki
Zaczyn
- 3 g drożdży suchych
- 100 ml wody
- 100 g mąki okriszowej typ 630
Ciasto właściwe
- 400 ml wody
- 700 g mąki orkiszowej typ 630
- 15 g suchego zakwasu do focacci
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
Dodatki
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 5 g soli
Przygotowanie
- W misce wymieszaj składniki na zaczyn i odstaw na około 30-60 minut.
- Po tym czasie wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe, aż powstanie jednolita masa.
- Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło.
- Przełóż z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszzego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Jednak im dłużej ciasto wyrasta, tym spaczniejsze i bardziej puszyste jest pieczywo. W połowie tego czasu możesz zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskasz bardziej puszystą focaccię.
- Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość. Jeśli zwiększy ją podrójnie lub nawet poczwórnie, nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie.
- Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełóż ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm. Rozłóż równomiernie na całej blasze i palcami zrób włębienia w całym cieście.
- Oliwki przekrój na połówki i powciskaj w ciasto.
- Oliwę wymieszaj z wodą i solą, aż sól się rozpóści. Otrzymaną mieszanką skrop całe ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1½ - 2 godzin do garowania.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
- Wstaw blachę do piekarnika i piec przez 25-30 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 239 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 3.3 g Cukry: 44.6 g Wymienniki: 5.1 WW: 4.5 WBT: 0.6
Dodatki można oczywiście zmieniać. Może to być czerwona cebula lub suszone pomidory. Można też dodatek pominąć.
Inspiracja:
Piotr Kucharski – Chleb. Domowa piekarnia. Wprowadziłam zmiany dodając zakwas do focaccii, który nadaje jej specyficznego smaku.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz