Zupa groszkowa – można ją robić przez cały rok. Ugotowana z mrożonego groszku jest równie smaczna i przepięknie zielona. Porcja o wadze 250 g ma 2.2 wymiennika, w tym 1.4 WW i 0.8 WBT. 100 g ma 52 kcal.
Zupa groszkowa
Porcje
4
porcjePrep time
30
minutKalorie
52
kcalWymienniki
0.8
WW
0.5
WBT
0.3
Węglowodany
54
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
400 g groszku mrożonego (lub świeżego)
500 ml bulionu warzywnego
100 g cebuli
10 g czosnku
20 g oliwy
30 g śmietanki 30%
3 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanej w garnku oliwie aż będzie delikatnie zrumieniona. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż aż do lekkiego zrumienienia.
- Do garnka dodaj groszek, wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Groszek w tym czasie powinien być już miękki. Dodaj śmietankę, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Można serwować 🙂
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz