Zupa krem z topinamburu – bardzo smaczna. Jedna porcja o wadze 200g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,7 WW i 0,7 WBT. 100g zupy ma 74kcal.
Zupa krem z topinamburu
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek (18 g)
- 100 g cebuli, obranej i pokrojonej
- 5 g czosnku, obranego i pokrojonego
- 1 liść laurowy
- 400 g topinamburu (waga po obraniu)
- 500 g bulionu warzywnego
- sól (najlepiej himalajska)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta kminku mielony
- szczypta cząbru
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Do garnka wlej oliwę, dodaj listek laurowy, cebulę i czosnek i zeszklij na małym ogniu przez około 10 minut. Topinambur obierz, pokrój w plastry, obrany topinambur możesz chwilę pomoczyć w zimnej wodzie ze szczyptą sody oczyszczonej (z uwagi na jego ciężkostrawność) i dodatkiem soku z cytryny (żeby nie ściemniały), następnie wrzuć do garnka z podsmażoną cebulą. Smaż na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj wywar warzywny, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut lub do czasu, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem i innymi przyprawami, zdejmij z ognia i lekko przestudź. Zupę zmiksuj na gładki krem. Na koniec jeszcze raz dopraw.
- Możesz podawać zupę z olejem sezamowym lub z orzechów włoskich, sezamem lub prażonymi orzechami włoskimi. Ja serwowałam z chipsami z topinamburu.
- Żeby uzyskać chipsy z topinamburu obrany topinambur pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Skrop oliwą, ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz z termoobiegiem, do czasu aż nabiorą złotego koloru. Czas pieczenia zależy od grubości plasterków.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 74 Białka: 1.9 Tłuszcze: 3.7 Cukry: 8.4 Wymienniki: 1.2 WW: 0.8 WBT: 0.4
Dodaj komentarz