Zupa mocy, czyli „po naszemu” rosół – po 4 godzinach gotowania naprawdę czuć tę moc. Wymienniki przyjmuję jak dla czystego rosołu – porcja o wadze 170g ma 1,0 wymiennik, w tym 0,2 WW i 0,8 WBT. 100g zupy ma 50kcal. Tym wariantem rosołu, gotowanym według pięciu przemian, zdaniem Zuzi, udało mi się „przebić” rosół babci.
Zupa mocy
Składniki
- G – do 4 l wrzącej wody, dodać:
- G – ½ łyżeczki tymianku,
- G – szczyptę kurkumy,
- G – ½ łyżeczki rozmarynu,
- Sł – 1 łyżeczkę kminku w całości,
- O – pieprz kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości,
- O – ½ łyżeczki cząbru,
- O – plaster świeżego imbiru,
- O – ziele angielskie,
- O – ½ łyżeczki kardamonu
- Sn – ok. 2 łyżki soli himalajskiej do smaku,
- K – indyk (kurczak) - ja dodaję szyję z indyka
- Sł – wołowina (kawałek z kością - np. szponder)
gotować wszystko 3 godz., a potem dodać:
- K – pęczek zielonej pietruszki,
- G – można uzupełnić zupę wrzątkiem,
- G – dodać liść laurowy
- Sł – korzeń Dang Gui (arcydzięgla chińskiego) - 4-5 plasterków,
- Sł – korzeń Huang Qi (astragalusa) 4-5 plasterków,
- Sł – korzeń He Shou Wu (rdestu wielokwiatowego) - 4-5 kawałków,
- Sł –grzybek shitake,
- Sł – 4-5 średnich przekrojonych marchewek,
- Sł – 2, 3 korzenie pietruszki (przekrojone wzdłuż),
- O – 2 duże całe cebule,
- O – por,
- O – kawałek selera,
- O – jarmuż,
- Sn – kombu
i gotować jeszcze przez godzinę. Jeśli zupie brak smaku to można jeszcze doprawiać w kolejności smaków np:
- G – dodać szczyptę majeranku,
- Sł – dodać szczyptę kminku,
- O – dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym
- Sn – ewentualnie dosolić.
Legenda
K: smak kwaśny (przemiana drzewa)
G: smak gorzki (przemiana ognia)
Sł: smak słodki (przemiana ziemi)
O: smak ostry (przemiana metalu)
Sn: smak słony (przemiana wody)
Agnieszka
Jest pyszna i ma moc, polecam !!!!