Kurczak tikka masala – soczysty i smaczny.
Kurczak tikka masala
5
135
kcal1,6
0,4
1,2
42
gWartości odżywcze zostały podane w 100g gotowego produktu
Składniki
600 g mięsa z udek kurczaka (waga bez kości, bez skóry)
1 łyżka oleju słonecznikowego
100 g czerwonej papryki
- Sos
60 g nerkowców
100 ml mleka ryżowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
100 g pomidorów z puszki
10 g koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki garam masala
¼ łyżeczki chilli
½ łyżeczki zmielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki soli
- Marynata
100 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżka przyprawy tandoori masala
½ łyżeczki chilli
Przygotowanie
- Czosnek i korzeń imbiru zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj przyprawy i wymieszaj z jogurtem. Nie zwiększaj ilości jogurtu – jeżeli marynaty będzie za dużo jogurt pozbija się w grudki – nie wpłynie to na smak ale będzie nieciekawie wyglądać
- Kurczaka pokrój na 2 cm kawałki (takie na jeden kęs). Wymieszaj go dokładnie z marynatą, przykryj go i odstaw w chłodne miesce na noc (lub przynajmniej kilka godzin).
- Orzechy nerkowca zalej mlekiem i odstaw. Zmiękną w czasie przygotowywania pozostałych elementów sosu.
- Pokrój drobno cebulę. Na patelni rozgrzej olej i zesmaż na nim cebulę. W czasie kiedy cebula będzie się smażyła zetrzyj na drobnej tarce czosnek i imbir. Dodaj je do cebuli jak już będzie złocista. Smaż wszystko przez kilka minut a następnie dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i przykryj patelnię. Mieszaj od czasu do czasu, w czasie pieczenia się mięsa.
- Piekarnik nagrzej do 200°C. Naczynie żaroodporne skrop oliwą i rozłóż w nim kawałki mięsa. Powinno być na tyle duże, żeby mięso było rozłożone jedną warstwą. Piecz przez 20-25 minut.
- Kilka minut przed końcem pieczenia do sosu dodaj wszystkie przyprawy. Zmiksuj nerkowce z mlekiem (nie może być grudek, bo sos nie będzie jedwabiście gładki) i również dodaj je do sosu. Dobrze wymieszaj.
- Paprykę pokrój na drobne kawałki i również dodaj do sosu.
- Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i od razu dodaj do sosu razem ze wszystkimi sokami z pieczenia, wymieszaj. Nie pozwól mięsu odpoczywać, żeby nie zrobiło się suche. Podawaj z ryżem.
Przepis za Chetną Makan – finalistką The Great British Bake Off 2014. Prowadzi kanał na You Tube FOOD WITH CHETNA
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz