Sałatka z pęczaku i zielonej pietruszki jest smaczna i bardzo świeża. To idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza jak ktoś lubi pietruszkę. 50g sałatki ma 1,4 wymiennika, w tym 0,5 WW i 0,9 WBT. 100g ma 217 kcal.
Sałatka z pęczaku i zielonej pietruszki
Składniki
- 40 g pęczaku
- 50 g oliwy z oliwek
- 80 g natki pietruszki
- 150 g fety
- 150 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w centymetrową kostkę
- 40g orzechów nerkowca, lekko uprażonych i grubo posiekanych
- 10g dymki drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka za'ataru
- ½ łyżeczki nasion kolendry, lekko uprażonych i zmiażdżonych w moździerzu
- ¼ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Wsyp pęczak do niewielkiego rondelka, zalej dużą ilością wrzącej wody i ogotuj 15 minut lub do czasu aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź na gęstym sitku, potrząśnij, żeby usunąć resztki wody, po czym przełóż do dużej misy.
- Pokrusz fetę na kawałki (mniej więcej wielkości 2 cm) i delikatnie wymieszaj w małej misce z 1½ łyżki oliwy, za'atarem, nasionami kolendry i kuminem. Odstaw do zamarynowania, a w tym czasie przygotuj resztę składników sałatki.
- Posiekaj drobno pietruszkę i włóż do miski razem z dymką, czosnkiem. orzechami nerkowca, papryką, zielem angielskim, sokiem z cytryny, pozostałą oliwą i ugotowanym pęczakiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw marynowaną fetą. Gotowe.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 217 kcal Białka: 6.3 g Tłuszcze: 17.1 g Cukry: 9.5 g Wymienniki: 2.7 WW: 0.9 WBT: 1.8
Przepis za JEROZOLIMA, YOTAM OTTOLENGI, SAMI TAMIMI.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz