Krokiety z mięsem mielonym – jeden krokiet o wadze ok. 110g ma ok. 3,4 wymiennika, w tym 2,4 WW i 1,0 WBT.
Krokiety z mięsem
Składniki
Naleśniki
- 4 jajka
- 300 g mąki orkiszowej typu 650
- 500 ml mleka ryżowego
- szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
- 150 ml wody
- pół łyżki oleju
Farsz
- 500 g zmielonego mięsa (u mnie filet z indyka)
- 90 g cebuli
- 20 g bułki tartej (do farszu)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bazylia
- tymianek
- majeranek
- 60 g bułki tartej do panierki
- 36 g oleju słonecznikowego do obsmażenia krokietów
Przygotowanie
- Przygotuj naleśniki: Mąkę przesiej. Jajka umyj, dodaj do mąki. Dodaj mleko, wodę i sól. Zmiksuj. Wymierzoną porcję oleju przełóż do osobnego naczynia. Patelnię przed nałożeniem ciasta posmaruj pędzelkiem namoczonym w naczyniu z oliwą. Smaż z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Porcję ciasta na jeden naleśnik odłóź (będzie potrzebna do obtoczenia krokietów).
- Teraz przygotuj farsz: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją. Dodaj mięso, sól i pieprz i wszystko razem smaż przez około 10 minut. Mięso przełóż do miski i gdy ostygnie dodaj jajko i bułkę tartą, roztarte w dłoniach zioła i dobrze wymieszaj.
- Na każdy naleśnik nałóż ok. 40g farszu, złóż boki i zwiń krokiety. Każdy z krokietów obtocz w odłożonym cieście naleśnikowym i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu, aż będą złote i chrupiące.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 179 kcal Białka: 10.9 g Tłuszcze: 5.4 g Cukry: 21.7 g Wymienniki: 3.1 WW: 2.2 WBT: 0.9
Smacznego 🙂
lena
Wspaniałe przepisy,ułatwiajągotowanie