Jedna porcja budyniu czekoladowego, bezglutenowego o wadze 80 g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,9 WW i 0,6 WBT. Mój może nie jest tak rozpustny ale nie odważyłam się dodać do niego całej tabliczki czekolady. Zuzi bardzo smakował. 100 g ma 172 kcal.
Budyń prawdziwie czekoladowy
Składniki
- 200 g mleka ryżowego
- 30 g kaszy jaglanej (suchy produkt)
- 50 g daktyli
- 5 g kakao
- 9 g oleju kokosowego
- 30 g czekolad 70%
- szczypta soli
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłucz wrzątkiem, następnie odcedź i czynność powtórz. Następnie wsyp kaszę do rondelka z grubym dnem, dodaj mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotuj na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15-20 minut. Czekoladę połam na kostki i dodaj do gorącego mleka z kaszą. Mieszaj aż do czasu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania konsystencji budyniu, następnie zdejmij z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksuj na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możesz dodać trochę wody.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 172 kcal Białka: 2.5 g Tłuszcze: 7.4 g Cukry: 23.9 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.4 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz