Ciasteczka cynamonowe, bezglutenowe, na mące kokosowej o zmniejszonej zawartości cukru, dosłodzone stewią – jedno ciasteczko ma ok. 1,3 wymiennika, w tym 0,7 WW i 0,6 WBT. Dlaczego kokos – jest doskonały dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, niewielu ludzi jest na niego uczulonych. Mąka kokosowa jest bogata w błonnik, który pomaga osłabić wahania poziomu cukru we krwi poprzez spowalnianie tempa jego wchłaniania do krwiobiegu. Z tego powodu jest korzystny dla diabetyków. Podobne działanie ma również cynamon. Autorem przepisu jest dr Bruce Fife.
Ciasteczka cynamonowe
Składniki
- 4 jaja
- 120 g cukru
- ¼ łyżeczki stewii w płynie lub proszku
- ½ łyżeczki wanilii
- ¼ łyżeczki soli
- 120 g roztopionego masła
- 120 g przesianej mąki kokosowej
- 4 łyżeczki cynamonu
- 25 g cukru
Przygotowanie
- Połączyć jajka, cukier, wanilię, sól oraz masło i dobrze wymieszać. Dodać mąkę kokosową. Odstawić ciasto na 5 minut, żeby zgęstniało.
- Zmieszać cynamon z 25g cukru. Formować z ciasta 3cm kulki i obtaczać je dokładnie w cynamonie z cukrem.
- Kłaść na blasze w 2,5cm odstępach i rozpłaszczać na około 5cm krążki. Piec 15-20 minut w temperaturze 190°C.
- Wystarczy na ok. 24 ciasteczka.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 415 kcal Białka: 10.0 g Tłuszcze: 26.1 g Cukry: 35.0 g Wymienniki: 6.3 WW: 3.5 WBT: 2.8
Smacznego 🙂
Agnieszka
ciasteczka wyglądają przepysznie, aż chce się je zjeść do kawki 🙂