Sernik chałwowy bez cukru, słodzony tagatozą. Dla fanów kawy też coś się znajdzie. Porcja o wadze 90 g ma 3.7 wymiennika, w tym 1.2 WW i 2.5 WBT. 100 g ma 335 kcal.
Sernik chałwowy
Porcje
12
porcjeKalorie
335
kcalWymienniki
4.1
WW
1.3
WBT
2.8
Węglowodany
13
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Spód
150 g ciasteczek Oreo (razem z nadzieniem)
40 g masła, roztopionego
1 łyżka tahini
- Masa serowa
250 g tłustego twarogu
250 g mascarpone
70 g tahini
90 g tagatozy
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
30 ml mocnego espresso (ostudzonego)
- Wierzch
160 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka tagatozy
- Dodatkowo
1 łyżka tahini
1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie
- Ser (twaróg i mascarpone) oraz jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej.
- Spód
- Ciastka, tahini i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i schłódź przez pół godziny w lodówce.
- Masa serowa
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (wyciągnij je 2 godziny wcześniej).
- W misie miksera umieść sery, tagatozę, mąki i tahini. Zmuksuj na małych obrotach na jednolitą masę, około 1 minuty. Dodawaj stopniowo jajka, miksując po każdym krótko. Na koniec dodaj espresso. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Ja dodatkowo zakładam na obręcz tortownicy na moczony pasek. Wtedy boki nie wyrastają szybciej.
- Piecz w temperaturze 160ºC przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
- Wierzch
- Kiedy sernik się piecze wymieszaj śmietanę z tagatozą, a tahini z syropem z agawy. Jeżeli tahini jest niejednolite możesz trochę pdgrzać masę i odstawić do wystudzenia.
- Wyjmij sernik z piekarnika i rozsmaruj na nim mieszankę śmietanową. Następnie nałóż kleksy przygotowanego tahini. Możesz patyczkiem nadać im kształty. Wstaw z powrotem sernik do piekarnika i piecz dalej przez 15 minut w 120ºC.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłódź w lodówce przez około 12 godzin.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz