Przepis na jaglany chlebek dostałam od dietetyczki, ale wiem że źródłem przepisu jest Smakoterapia. Jedna porcja chlebka ma ok 2,5 wymiennika.
Chlebek jaglany
Składniki
- 125 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 90 g maki gryczanej
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 100 ml wody (w oryginalnym przepisie jest sok owocowy)
- 18 g (2 łyżki) oleju nierafinowanego (ja użyłam oleju z pestek słonecznika
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 15 g podprażonego sezamu (rozgniotłam go, żeby lepiej się wchłaniał)
- ½ łyżeczki kurkumy.
Przygotowanie
- Ugotowaną kaszę jaglaną studzimy i odmierzamy pożądaną ilość. Wkładamy do miksera, dodajemy mąkę i skrobię, olej i wodę, sól i przyprawy, miksujemy. Ciasto ma być gęste, ale nie suche. Jeśli trzeba, dolewamy wody.
- Masę wykładamy na papier do pieczenia o kwadracie 20x20cm (żeby wyrównać ją z wierzchu można łopatkę zamoczyć w wodzie).
- Kładziemy na blasze (ja włożyłam papier do blaszki o takim kwadracie tak, żeby wstawał z dwóch stron, zgięłam po bokach, wyjęłam, nałożyłam masę i następnie papier z tak przygotowaną masą włożyłam z powrotem do blaszki) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
- Po ostudzeniu kroimy na części. Przed pieczeniem można lekko zaznaczyć miejsca nacinania, wtedy łatwiej się kroją.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 257 kcal Białka: 6.0 g Tłuszcze: 10.2 g Cukry: 35.4 g Wymienniki: 4.7 WW: 3.6 WBT: 1.2
Kaszę gotujemy według TEGO przepisu
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz