Jedna pita z samopszy ma 3,5 wymiennika. Ma delikatny, orzechowy smak. Samopsza to obok płaskurki najstarszy gatunek pszenicy. Jej wiek szacowany jest na ok. 9.000 lat. Dlaczego samopsza?
Samopsza jest dziką odmianą pszenicy, uważa się ją za roślinę leczniczą. Samopsza obfituje w białko, które ma bardzo korzystny skład, zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy aminokwasy – fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę, izoleucynę. Są to aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aminokwasy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego. W porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu, samopsza charakteryzuje się bogatszym składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza magnezu, żelaza, cynku i manganu. Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość stosowania jej w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Obecnie w Polsce samopsza jest uprawiana jedynie w kilku niewielkich gospodarstwach ekologicznych. Wysoka zawartość substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy określać mianem żywności prozdrowotnej. W Polsce samopszę produkuje kilka gosopodarstw ekologicznych.
Pita z samopszy
6
porcje247
kcal5.5
5.1
0.4
51
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
175 ml ciepłej wody
1 łyżka miodu (9 g)
0,5 łyżki soli morskiej
250 g pełnoziarnistej mąki z samopszy
7 g drożdży instant
Przygotowanie
- Drożdże wymieszaj z wodą i miodem. Do mąki zmieszanej z solą dodaj przygotowane drożdże. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 6 równych części, zrób kulki i na lekko posypanej stolnicy rozwałkuj je na placki o grubości 5 mm.
- Placki odstaw do wyrośnięcia na 20 minut przykryte bawełnianą ściereczką.
- Piekarnik nagrzej do temp. 260°C. Piec pity w piekarniku przez ok. 4 minuty.
- Wyjmij je z piekarnika gdy urosną i będą delikatnie złote. Upieczoną pitę przekrój i nałóż dodatki wedle upodobania.
Smacznego 🙂
Justyna
Witam,
W jakich proporcjach mogę zastąpić drożdże proszkiem do pieczenia, a miód ksylitolem ponieważ mam uczelnie na miód:(