Naleśniki z mąki orkiszowej i mleka ryżowego – w smaku nie różnią się od tradycyjnych. Jeden naleśnik ma 2,3 wymiennika, w tym 1,9 WW i 0,4 WBT.
Naleśniki
Porcje
4
porcjeKalorie
186
kcalWymienniki
3.0
WW
3.0
WBT
0.6
Węglowodany
30
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
4 jajka
300 g mąki orkiszowej typu 650
500 ml mleka ryżowego
Szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
150 ml wody
1/2 łyżki oleju
Przygotowanie
- Mąkę przesiać. Jajka umyć, dodać do mąki. Dodać mleko, wodę i sól. Zmiksować. Wymierzoną porcję oleju przelać do osobnego naczynia.
- Patelnię przed nałożeniem ciasta posmarować pędzelkiem namoczonym w naczyniu z oliwą. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz