Naleśniki z mąki orkiszowej i mleka ryżowego – w smaku nie różnią się od tradycyjnych. Jeden naleśnik ma 2,3 wymiennika, w tym 1,9 WW i 0,4 WBT.
Naleśniki
Składniki
- 4 jajka
- 300 g mąki orkiszowej typu 650
- 500 ml mleka ryżowego
- szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
- 150 ml wody
- pół łyżki oleju
Przygotowanie
- Mąkę przesiać. Jajka umyć, dodać do mąki. Dodać mleko, wodę i sól. Zmiksować. Wymierzoną porcję oleju przelać do osobnego naczynia. Patelnię przed nałożeniem ciasta posmarować pędzelkiem namoczonym w naczyniu z oliwą. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 186 kcal Białka: 6.6 g Tłuszcze: 4.2 g Cukry: 30.5 g Wymienniki: 3.6 WW: 3.0 WBT: 0.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz