Rissotto kalafiorowe – porcja o wadze 110g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,9 WW i 0,6 WBT. Bardzo smaczne. Można podawać z piersią z indyka.
Risotto kalafiorowe
Składniki
- 200 g kalafiora
- 40 g cebuli, posiekanej w małą kosteczkę
- 65 g masła
- 750 ml bulionu warzywnego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 200 g ryżu Arborio
- szałwia (garść liści)
Przygotowanie
- Kalafiora płukać chłodną wodą, podzielić na różyczki, włożyć do malaksera i pulsacyjnymi ruchami rozdrobnić go.
- W wysokim garnku roztopić 30g masła, dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez ok. 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę ciągle mieszając aż cały ryż się podgrzeje. Stopniowo (po około ½ szklanki) dodawać gorący bulion, mieszając ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu dopiero wówczas gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Po 18 minutach gotowania dodać kalafior i gotować przez około 5-7 minut, do czasu aż ryż będzie miękki (al dente w środku) dodając więcej bulionu w razie konieczności.
- Odstawić risotto z ognia. Odczekać 1 - 2 minuty i po tym czasie dodać pozostałe masła oraz szałwię, gotować przez 2 minuty. Wymieszać i doprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Udekorować mascarpone.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 124 kcal Białka: 2.5 g Tłuszcze: 4.9 g Cukry: 17.5 g Wymienniki: 2.2 WW: 1.7 WBT: 0.5
Smacznego 🙂
Agnieszka
Boskie 😀 pod każdym względem
JOANNA
Potwierdzam:D Zrobiłam wersję ubozszą.Dodałam o 1/2 mniej masła a ryż ugotowalam w wodzie.dodałam odrobinę pieprzu cayenne. Nie mniej jednak wyszło pysznie.