Zupa krem z selera – warzywo niepozorne a zupa bardzo smaczna. Można podawać z grzankami. Jedna porcja o wadze 180g ma 1,0 wymiennik, w tym 0,6 WW i 0,4 WBT. Ugotowałam na podstawie przepisu Jadłonomii.
Zupa krem z selera
Składniki
- 600 g selera (waga po obraniu)
- 150 g ziemniaków
- 150 g pora
- 100 g jabłka
- 150 g mleka ryżowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki (36 g) oleju słonecznikowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, pora pokroić w talarki i dodać do garnka, dusząc go na małym ogniu przez około 5 - 8 minut do czasu, aż będzie miękki i słodki.
- W międzyczasie selera, ziemniaka i jabłko obrać a następnie pokroić w drobną kostkę - szczególnie ziemniaki i seler powinny być pokrojone na małe kawałki. Dodać warzywa do pora, dokładnie zamieszać i wlać bulion.
- Gotować pod przykryciem przez około 20-30 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
- Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować na gładki krem, wlać mleko i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki i ponownie zmiksować.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 36 Białka: 1.0 Tłuszcze: 1.9 Cukry: 3.6 Wymienniki: 0.6 WW: 0.4 WBT: 0.2
Dodaj komentarz