Turecka zupa panny młodej wg przepisu Annabel Langbein czyli zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur. Mięta i jogurt dodają jej świeżości. Jedna porcja o wadze 180g ma 1,0 wymiennika, w tym 0,7 WW i 0,3 WBT. Kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny (IG = 46). W związku z tym nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, dlatego osoby z cukrzycą mogą sięgać po nią bez obaw.
Turecka zupa panny młodej czyli zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
Składniki
- 150 g cebuli
- 40 g masła
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka wędzonej papryki odrobina pieprzu cayene
- 220 g czerwonej soczewicy
- 110 g kaszy bulgur
- 2 litry wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- mięta suszona i świeża
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na maśle 8-10 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i pieprz cayene, mieszamy. Wsypujemy czerwoną soczewicę i kaszę bulgur, wlewamy 2 litry wody.
- Jak się zagotuje gotujemy 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu, doprawiamy 2 łyżeczkami soli, suszoną i świeżą miętą, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Podajemy z jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 61 Białka: 3.1 Tłuszcze: 1.8 Cukry: 8.0 Wymienniki: 1.1 WW: 0.8 WBT: 0.3
JOANNA
Przepyszna-cala nasza rodzina delektuje się nią niemal na codzień. Absolutny numer 1 w rankingu na najlepszą zupę w naszym domu… 🙂
JOANNA
A cukry wzorcowe,jak zresztą po wszystkich potrawach z tego bloga.