Panierka delikatna i chrupiąca a mięso delikatne i miękkie. Jeden sznycel o wadze ok. 85 g ma 2,3 wymiennika, w tym 0,9 WW i 1,4 WBT. 100g ma 202 kcal.
Sznycel z kurczaka
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka, przekrojonych poziomo
- 35 g masła
- 75 g chleba żytniego, jasnego (bez skórki)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki listków tymianku
- sól (himalajska)
- grubo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Włóż pieczywo, 5g masła, tymianek, sól i pieprz do misy malaksera i miksuj krótkimi zrywami do chwili, gdy w masie będą wyczuwalne grube okruszki. Mięso obłóż je okruchami. Mięso smaż na pozostałym maśle, aż mięso nie będzie surowe a okruszki si przyrumienią. Można podawać z surówką z fenkułu i natki pietruszki oraz klinami cytryny - pasuje smakowicie.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2-3 Kalorie: 202 kcal Białka: 18.6 g Tłuszcze: 9.7 g Cukry: 10.0 g Wymienniki: 2.6 WW: 1.0 WBT: 1.6
Przepis za DONNĄ HAY
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz