Porcja tarty z boczkiem i zielonymi szparagami o wadze ok. 135 g ma 6,0 wymienników, w tym 2,3 WW i 3,7 WBT. Jest pyszna. 100g ma 344 kcal.
Tarta z boczkiem i zielonymi szparagami
Składniki
Kuche ciasto
- 150 mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli
- 75g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki lodowato zimnej wody
Nadzienie
- 100 g boczku
- 135 g zielonych szparagów (waga po odłamaniu twardych końcówek) pokrojonych na 2-3 części
- 2 jajka
- 150 g sera ricotta
- 50 g sera cheddar (startego na tarce)
- 100 g śmietany 18%
- sól (najlepiej himalajska)
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Boczek pokrój w drobną kostkę.
- Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Pokrój masło w centymetrową kostkę i dodaj do mąki. Czubkami palców wymieszaj z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrób w środku wgłębienie i dodaj jajko. Powoli wyrabiaj ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, dodaj więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłóż ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniataj delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawiń w plastikową folię i wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 20 minut.
- Natłuść lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owiń ciasto wokół wałka i rozwiń je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków dociśnij starannie do boku). Wyrównaj brzeg. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuj ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieć lekko kawałek pergaminu (lub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostuj papier i wyłóż nim ciasto w formie. Na papier rozsyp fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekaj ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usuń ziarna fasoli i papier, posmaruj ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piecz następne 7 minut.
- W misce wymieszaj jajka, sery, śmietanę, dodaj boczek i szparagi. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż na ciasto. Piecz 25-30 minut lub do chwili, gdy widelec włożony do środka będzie suchy. Lekko ostudź przed wyjęciem z formy. Pozostawi na 5 minut i dopiero wówczas pokrój.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 344 kcal Białka: 11.8 g Tłuszcze: 25.3 g Cukry: 17.3 g Wymienniki: 4.5 WW: 1.7 WBT: 2.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz