Paluchy z ciasta francuskiego z chia są idealną przekąską. Jeden paluch porcja o wadze 12g ma 0,8 wymiennika, w tym 0,4 WW i 0,4 WBT. 100g ma 474 kcal.
Paluchy z ciasta francuskiego z chia
Składniki
- 120 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 10 g nasion chia
- sól (najlepiej himalajska)
Przygotowanie
- Gotowy płat ciasta francuskiego jeszcze bardziej rozwałkuj na grubość około 3 mm, prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm. Prostokąt posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą i nasionami chia.
- Prostokąt złóż na pół z nadzieniem w środku, wzdłuż krótszego boku, otrzymując prostokąt 10 x 15 cm. Lekko dociśnij ciasto, pokrój na 1,5 cm paski.
- Trzymając za końce, zwiń je kilkakrotnie tworząc spiralki i posmaruj je jajkiem.
- Posyp resztą chia. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut na złoty kolor.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 474 kcal Białka: 7.8 g Tłuszcze: 34.4 g Cukry: 33.2 g Wymienniki: 6.7 WW: 3.3 WBT: 3.4
Można je też podawać z Zupa krem z pieczonej dyni z gruszką
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz