Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą są chrupiące od kawałków migdałów, kwaśne od żurawiny i słodkie od białej czekolady. Idealne do kawy. Jedno ma ok. 3,5 wymiennika, w tym 2,2 WW i 1,3 WBT. 100g ma 517 kcal.
Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą
Składniki
- 150 g migdałów ze skórką
- 150 g mąki orkiszowej i trochę do podsypania
- 75 g mąki orkiszowej razowej
- 150 g płatków owsianych górskich
- ¼ łyżeczki soli
- 225 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki wielkości 3-4 cm
- 80 g drobnego cukru
- drobno otarta skórka z 1 dużej pomarańczy (1 łyżka)
- 125 g suszonej żurawiny, pokrojonej na połówki, namoczonej w 25 ml soku z pomarańczy
- 220 g białej czekolady
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i praż 10 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy przestygną, posiekaj na kawałki wielkości 0,5-1 cm. Przełóż do dużej miski i dosyp oba rodzaje mą, płatki owsiane i sól. Wymieszaj starannie i odstaw na bok.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (170°C z termoobiegiem). Wyłóż dwie lub trzy blachy papierem do pieczenia. Umieść masło, cukier oraz skórkę z pomarańczy w misie miksera z zamontowanym mieszadłem łopatkowym. Ucieraj na średnich obrotach przez 2 minuty, aż uzyskasz gładką, lekką masę. Dodaj migdały z mąką i płatkami owsianymi i miksuj na wolnych obrotach, dopóki składniki się nie połączą. Dodaj żurawinę z sokiem pomarańczowym i mieszaj kilka sekund, a następnie przełóż ciasto na blat lekko oprószony mąką. Zagnieć kulę z ciasta podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki, żeby się nie kleiło.
- Przekrój ciasto na pół i rozwałkuj połowę na grubość 0,5-0,6 cm. Wytnij krążki foremką o średnicy 7 cm. Przełóż je na przygotowaną blachę, rozwałkuj resztę ciasta i wytnij kolejne krążki. Piecz 18 minut, aż całe lekko się zrumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw, by całkiem wystygły.
- Włóż białą czekoladę do małej miski opartej na rondelku z delikatnie wrzącą wodą i mieszaj od czasu do czasu, aż się stopi. Uważaj, by dno miski nie dotykało wody. Rozprowadź stopioną czekoladę na ciasteczkach wypukłą stroną łyżeczki. Rozłóż je na metalowej kratce, by czekolada zastygła (to może potrwać godzinę), a potem podaj.
Składniki na ok. 27-30 ciasteczek o średnicy 7 cm
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 517 Białka: 7.6g Tłuszcze: 30.6g Cukry: 52.8g Wymienniki: 8.4 WW: 5.3 WBT: 3.1
Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh – Słodko
Dodaj komentarz