Kasztanowe ciasto bezglutenowe jest po prostu mega. Pyszne i wilgotne. Glutenowcy też za nim przepadają. Porcja o wadze 80 g ma 4 wymienniki, w tym 2,2 WW i 1,8 WBT. 100 g ma 330 kcal.
Kasztanowe ciasto bezglutenowe
Składniki
Ciasto
- 65 g kakao
- 50 g mąki kasztanowej
- 35 g mąki z ryżu kleistego
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 125 g cukru + 20 g cukru
- 1½ łyzeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 3 żółtka jajek
- 2 duże jajka
- 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1½ ekstraktu kawowego (opcjonalnie)
- 90 ml oleju słonecznikowego (lub innego neutralnego)
- 150 ml wody
- 5 białek jajek
- ½ łyżeczki kamienia winnego
Syrop
- 1 filiżanka kawy
- ½ filiżanki ciemnego rumu
- 1 łyżeczka cukru
Krem
- 225 g kremu kasztanowego (słodzonego)
- 225 g mascarpone
- nasiona z 1 laski wanilii lub łyżeczka ekstratku waniliowego
- szczypta soli
- 300 ml śmietanki kremówki
Do serwowania
- wiórki czekoladowe
- ziarna kakao
Przygotowanie
Ciasto
- Piekarnik nagrzej do 175°C. Formę na tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Wyłóż papierem dno i boki tortownicy.
- Do dużej miski przesiej kakao, mąkę kasztanowią, mąkę z ryżu kleistego, mąkę ziemniaczaną. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj. Dodaj żółtka jajek, całe jajka, ekstrakty i oliwę. Ubijaj do otrzymania gładkiego ciasta, następnie stopniowo dodawaj wodę.
- W odtłuszczonej misie z końcówką do ubijania ubijaj białka jajek z dodatkiem kamienia winnego aż do "miękkich wierzchołków". Nastęnie dodaj 20 g cukru i kontynuuj ubijanie aż piana będzie gładka i błyszcząca.
- Wmieszaj ubite białka do ciasta, stopniowo. Napierw ⅓, potem pozostałą część.
- Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy. Pieczk aż do suchego patyczka, ok. 45-60 minut.
- Odstaw ciasto do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto ostygnie wyjmij je z tortownicy. Sciągnij papier i połóż ciasto na talerz do serwowania. Wierzchnią warstwę ciasta zrusz (np. palcami), że łatwiej wchłonęło syrop. Przetnij ciasto na pół.
Syrop
- Wymieszaj gorącą kawę z cukrem a nastęnie zmieszaj rum.
Krem
- W misie miksera wymieszaj krem kasztanowy z mascarpone. Dodaj wanilię, śmietankę kremówkę i ubijaj na średnich obrotach aż do miękkich wierzchołków.
Ciasto
- Dolną część ciasta nasącz rumem, odczekaj kilka minut aż się wchłonie. Połóż warstwę kremu.
- Połóż górną część ciasta na warstwie kremu. Nastęnie nasącz syropem górną częścią ciasta i połóż na niej warstwę kremu.
- Posyp krem wiórkami czekoladowymi i ziarnami kakao.
- Schłódź ciasto przynajmniej 1 godzinę lub całą noc.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 330 kcal Białka: 5.0 g Tłuszcze: 22.3 g Cukry: 27.2 g Wymienniki: 4.9 WW: 2.7 WBT: 2.2
Inspiracja: The Bojon Gourmet
Dodaj komentarz