Czekoladowy sernik brulee połączy miłośników sernika i czekolady. Zuzi bardzo posmakował. Porcja o wadze 85 g ma 4,5 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,8 WBT. 100 g ma 340 kcal.
Czekoladowy sernik brulee
Składniki
Spód
- 340 g herbatników czekoladowych
- 40 g mąki migdałowej
- 100 g rozpuszczonego masła
Wypełnienie
- 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub gotowego na sernik
- 350 g ricotty
- 220 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g ciemnej czekolady (rozpuszczonej)
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Wierzch
- 55 g cukru
Przygotowanie
- Przełóż pokruszone herbatniki i mąkę migdałową do malaksera i zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło. Ponownie miksuj aż do połączenia się składników.
- Wyłóż dno lekko natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Przesyp przygotowaną masę i wyłóż nią dno i boki tortownicy. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 150 st. C. Przełóż ser, ricottę i cukier do malaksera i miksuj przez 2-3 minut aż masa będzie gładka. Zeskrob z boków masę i dodaj jajka oraz połowę wanilii i miksuj przez 1 minutę. Przełóż ⅔ masy do dużej miski i odstaw. Do pozostałe masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj aż do całkowitego połączenia. Przełóż czekoladową masę na spód przygotowanej wcześniej tortownicy i wygładź ją. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą i pozostałą wanilię. Dodaj przygotowaną mieszankę do pozostałej masy. i zmiksuj do połączenia. Delikatnie przełóż masę na masę czekoladową i wygładź.
- Piecz przez 55 minut do 1 godziny lub do momentu aż brzegi się zetną a środek pozostanie lekko nieścięty.
- Wyłącz piekarnik. Sernik trzymaj jeszcze w piekarniku przez 20 minut przy zamkniętych drzwiach. Następnie wyjmij go z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 30 minut przed włożeniem go na 2-3 godziny do lodówki.
- Posyp sernik cukrem i używając palnika skarmelizuj go. Podawaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 340 kcal Białka: 12,3 g Tłuszcze: 18,0 g Cukry: 32,1 g Wymienniki: 5,3 WW: 3,2 WBT: 2,1
Inspiracja: Donna Hay
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz